KAZA Designverseny 2017. Különdíj „RASTER”


A KAZA Concrete Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban megrendezett tervezői pályázatait követően 2017-ben először Magyarországon is megrendezte burkolat-tervezési versenyét. Olyan modulárisan installálható háromdimenziós betonburkolat- ötleteket vártak, amelyek egyedi koncepción alapulnak, és formavilágukkal újdonságot visznek a KAZA termékeinek sorába.

RASTER nevű pályaművem különdíjat kapott.

A pályamű leírása:

Koncepció

A  RASTER 10 féle elemből tervezett lapcsalád, egy a KAZA concrete honlapjára fejlesztendő alkalmazással együtt teljes, de nélküle is kialakíthatóak látványos felületek, ahogy ez a pályázati anyagban is látható. A lapok lépcsőzetes bemélyedései az egyenletes árnyékhatást biztosítják a különböző elemeken. Így kialakítható egy olyan felület, ahol a képpontosításból adódó pontméretek adják az elsődleges hatást, és kirajzolódik az általunk kívánt kép, minta, üzenet. Ez a kráteres változatos felület önmagában is figyelemfelkeltő, de ahogy távolodik tőle a szemlélő úgy áll össze az egyre részletgazdagabb design. Egy DIM-melhető változó világítással a fal „életre kelthető”, a látogató a térben mozogva is mindig mást érzékel. Felületet, képet, textúrát. Az árnyékhatás minél erősebb elérése érdekében a KAZA színskála világosabb színeit javasolt a RASTER lapokhoz választani.

Felhasználhatóság beltéri és kültéri burkolatként

RASTER a viszonylag vastag 5cm-es lapvastagsága miatt kültéri önhordó homlokzatburkolat elemként is használható. Kiszellőztetett burkolat esetén a téglaburkolatoknál ismert bekötő és indító elemek megfelelőek. Kombinálható különböző felületekkel, abban kialakított beton design burkolatként is.
Amennyiben a beltéri ragasztott rögzítéshez ez az 5cm-es vastagság soknak bizonyul, kialakítható egy vékonyított, vagy kisebb méretű laprendszer. Ez a módosítás az árnyékhatás karakterét befolyásolhatja, ezért fokozott gondot kell fordítani a jó megvilágításra.

 Számítógépes burkolattervező alkalmazás 

A fent bemutatott terméket javasolt kiegészíteni egy honlapon futó applikációval, mely alkalmazás jelen pályázati anyagnak nem része. A webes felületre a felhasználó feltölti a megjeleníteni kívánt fotót, mintát, logot, és megadja a burkolni kívánt falfelület méretét, a választott színt, felületet. A program az adatok alapján a képet raszterizálja, a rasztereket megfelelteti a lapokkal, és elérhetővé tesz egy dokumentációt. A dokumentáció az alábbiakat tartalmazza: – Burkolatkiosztási terv – Lapkimutatás a rendeléshez – 3D látvány a felületről – Beilleszthető 3D modell a teljes burkolatról Amennyiben a kapott eredmény megfelel a felhasználónak, egy gombnyomással ajánlatot kérhet.

tervező: Zatykó Kriszta

2017.